Uutishuone

Nuoret uupuvat työelämässä – Mitä me voimme tehdä asialle?

30.05.2022 | Blogit, Blogit

Artikkelikuva

Nuorten aikuisten uupumisesta työelämässä on puhuttu viime aikoina paljon. Me keski-ikäiset pyörittelemme silmiämme ja mietimme salaa: pumpulissa kasvaneita ja hemmoteltuja ne vaan ovat. Toista se oli meillä, jotka valmistuimme 90-luvun laman aikana.

Kun onnistui saamaan jalan ovenrakoon johonkin työpaikkaan, oli raadettava selkä hiessä, että työpaikan sai pitää. Esimies ei ollut esihenkilö eikä hänen odotettu kyselevän miten voit. Me naiset nauroimme vaivautuneesti mukana seksistisille vitseille ja ulkonäköömme kohdistetuille kommenteille, kun minkään muun ei katsottu olevan mahdollistakaan. Kukaan ei halunnut saada tiukkapipon leimaa, sillä olisi auttamattomasti jäänyt kokonaan menestyksen ulkokehälle.

Tämä kaikki oli ikävää, mutta onneksi suurimmaksi osaksi mennyttä aikaa. Ei Y- ja Z-sukupolven nuorilta aikuisilta voi odottaa kiitollisuutta 90-luvun ”kauhujen” lakkaamisesta sen enempää kuin meiltä keski-ikäisiltä kiitollisuutta naisten äänioikeudesta tai viisipäiväisestä työviikosta. Me itse olemme kasvattaneet seuraavat sukupolvet pitämään itsestään selvänä, että asiallinen käytös ja tasa-arvo kuuluvat työelämään – ja hyvä niin.

Edellisen työelämää käsitelleen nuorisobarometrin mukaan valtaosa nuorista oli sitä mieltä, että työelämä polttaa ihmisiä ennenaikaisesti loppuun, ja tuoreessa Nuorten tulevaisuusraportissa kolmannes nuorista pelkää työelämän olevan liian raskasta. Vaikuttaa siltä, että nuorten arvoissa ja työelämän todellisuudessa on syvä ristiriita - konkreettinen muutos on tapahtunut liian hitaasti. Toki kyse on myös jatkuvasti kasvavista tuottavuusvaatimuksista ja todellisesta kiireestä. Uupumus ei kuitenkaan aina johdu siitä, että työtä on liikaa. Usein se johtuu huonosta työn organisoinnista.

Nykyaikaiset vaatimukset esihenkilötyölle ja yleensäkin johtamiselle vaatisivat työnantajalta merkittävää panostamista. Asiasta puhutaan paljon yrityksissäkin, mutta yleensä vain teoriatasolla. Henkilöstöhallinnon helppo ratkaisu usein on, että esihenkilöiltä vaaditaan enemmän. Niin kauan kuin resursseja ei anneta lisää, voi tilanne pahimmillaan johtaa esihenkilönkin uupumiseen. Esihenkilötyö ja muu johtaminen ei nimittäin hoidu vain hyvällä tahdolla ja empaattisilla ajatuksilla. Vaaditaan aikaa mm. suunnittelulle, keskusteluille ja tiimipalavereille.

Mitä me YTYssä voimme tehdä asialle?

Voimme esimerkiksi jatkaa ns. pehmeiden arvojen esillä pitämistä TES-neuvotteluissa. Neljä viidestä neuvottelujärjestössämme Ylemmissä Toimihenkilöissä määritellyistä neuvottelutavoitteistamme tähtäsi työelämän parantamiseen. Valitettavasti lopulta päädyttiin keskustelemaan vain palkankorotuksista, se kun oli tänä(kin) vuonna erityisen hankala rasti. Mikäli työehtosopimukset päätetään syksyllä, voisivatko pehmeiden arvojen tekstit auttaa pääsemään sopuun myös korotusten osalta? Näin voisimme parantaa työssä jaksamista – meille kaikille – joten kyseessä olisi win-win-tilanne.


Sirpa Leppäluoto
YTYn työmarkkinajohtaja

 

Lue lisää:

Teetkö sinäkin harmaata ylityötä
Hyvän yöunen merkitys työssä jaksamiseen
Webinaari 7.6: Työpaikan vaihtaminen - Mitä pitäisi ottaa huomioon?

Vuosittain julkaistava Nuorisobarometri mittaa suomalaisten 15–29-vuotiaiden nuorten arvoja ja asenteita.