Uutishuone

Tsemppiä kaikille työelämään!

20.06.2023 | Blogit, Blogit

Artikkelikuva

Nyt ei kannata olla köyhä eikä kipeä.

Hallitusohjelman kepityksistä selviää kyllä, jos on ns. haluttu työntekijä ja lisäksi onnistunut kerryttämään itselleen mukavan puskurivarallisuuden.

Muiden kannattaakin olla varuillaan. Tähän mennessä henkilökohtaiselle irtisanomiselle on tarvittu asiallinen ja painava syy. Jos jatkossa riittää asiallinen syy, voinee työntekijän irtisanoa esimerkiksi yhden pienen myöhästymisen takia. Ihan ”asiallinen” syyhän pieni myöhästyminen on, jos siihen ei liity esimerkiksi seksuaaliseen suuntautumiseen tai ikään liittyvää syrjintää. Tai jos olet työkuorman alla priorisoidessasi jättänyt jonkun vähemmän tärkeän raportin tekemättä, voi sekin olla ihan ”asiallinen” peruste irtisanomiselle. Sitä, onko irtisanomisen taustalla vaikka firman prosessien aiheellinen mutta kiusallinen kyseenalaistaminen tai pärstäkerroin, onkin sitten vaikeampi selvittää.

Mitä tulee tuotannollis-taloudellisiin irtisanomisperusteisiin, voin kuvitella, miten hallitusohjelmaa laadittaessa on turhauttanut – ne kun Suomessa ovat nyt jo niin helppoja ja halpoja työnantajalle, ettei paljon helpottamisvaraa löydy. Mutta kyllähän joku sitten keksi, että poistetaan työnantajan takaisinottovelvollisuus alle 50 hengen yrityksiltä. Jos kiusallisia kysymyksiä esittävästä asiantuntijasta ei muuten päästä eroon – jos hän on harmillisesti todella tunnollinen – voidaan aina kehittää tuta-syy. Tilannehan voi aina ”muuttua” irtisanomisen jälkeen, ja tilalle voidaan pian palkata uusi asiantuntija – vaikka nuorempi pienemmällä palkalla.

Hieno idea on myös ensimmäisen sairauspoissaolopäivän palkattomuus. Varsinkin kun ”[h]allituksen tavoitteena on hyvä työelämä. Tämä edellyttää ihmisten työkyvyn ja työhyvinvoinnin vahvistumista”. ”Sairauspoissaolojen syntymistä ja pitkittymistä ennaltaehkäistään” (em. lainaukset ovat hallitusohjelmasta). On tosiaan niin, ettei sairauspoissaoloa ensinkään synny, kun ei jäädä sairauslomalle! Tässä ollaan niin upean innovoinnin äärellä, että on varmaankin varastettu ideaa vähän STIGiltä:

”Jos elämä on synkkää laita päälle valo
Jos menee kämppä alta rakenna vahvempi talo
Jos ei oo enää keikkaa mene oikeisiin töihin”

Omavastuupäivää ei kuitenkaan sovellettaisi viiden vuorokauden tai sitä pidempiin sairauslomiin. Toki kaikki työntekijät ovat niin vastuullisia, etteivät he pyydä viiden vuorokauden sairauslomaa tästä syystä. Raha saa kyllä ohjata työnantajan valintoja, mutta luotetaan siihen, että raha ei kuitenkaan ohjaa työntekijän valintoja.

Entä jos ei ole töitä ollenkaan? Ei hätää – työllistyminen on nyt helpompaa koska työsopimuksen voi jatkossa tehdä määräaikaisena ilman erityistä perustetta. Tähän asti määräaikaisen työsopimuksen on työnantajan aloitteesta voinut tehdä, jos työnantajan tarve on ollut rajattu joko ajallisesti taikka työn määrästä tai luonteesta johtuen. Mitä ovat ne muut perusteet, miksi työnantaja haluaa tehdä määräaikaisen työsopimuksen? Samalla muistetaan, että irtisanominen tuta-syillä tilausten vähetessä on joka tapauksessa helppoa. Itse en keksi muuta syytä kuin halu testata työntekijää kauemmin kuin lain salliman kuuden kuukauden koeajan. Lykkyä tykö vaan työnantajalle, joka haluaa näin menetellä, varmasti löytyy hyviä asiantuntijoita.

Hallituksen tavoitteet ovat yleviä, ja me akavalaisissa liitoissa toki myös haluamme julkisen talouden tasapainottamista. Valitettavasti näen nämä työelämän ”joustoja” lisäävät keinot yhtä tehokkaina kuin STIGin kannustukset:

”Tsemppiä kaikille elämän myrskyihin
Littipeukkua tuuleen ja tyrskyihin” 👍

Sirpa Leppäluoto
YTYn työmarkkinajohtaja

 

Lisätietoa

Akavan työllisyyslinjaukset
YTYn jäsenkysely 2022: yleiskorotukset takaavat palkankorotuksen kaikille - palkka nousee enemmän työpaikkaa vaihtamalla
YTYn jäsenet ovat huolissaan julkisen talouden velkaantumisesta
Työelämän tietopankki