Uutishuone

Kenelle kuuluu palkan yleiskorotus?

07.10.2024 | Työelämä, Työelämä

Artikkelikuva

Työehtosopimus helpottaa työntekijän asemaa työehdoista neuvotellessa.

Asiantuntijat ja Esihenkilöt ASIAn vuosittaisen jäsenkyselyn mukaan selvästi tavallisin syy palkankorotukseen on työehtosopimuksessa sovittu yleiskorotus. Yleiskorotus on nimensä mukaisesti palkankorotus, joka maksetaan perusteiltaan samansuuruisena kaikille kyseisen työehtosopimuksen piiriin kuuluville palkansaajille.

Monet rahalliset edut tuntuvat itsestäänselviltä, joista työntekijät ovat nauttineet jo pitkään. Nämä voivat kuitenkin poistua, jos työehtosopimuksia ei enää tehdä.

Työehtosopimuksissa sovitut ehdot eivät ole pysyviä, vaan ne ovat voimassa vain niin kauan kuin sopimukset ovat voimassa.

Lainatakseni YTN:n varapuheenjohtaja ja neuvottelupäällikkö Teemu Hankamäen sanoja: ”Varsin moni ylempi toimihenkilö puhuu vuosittaisista palkankorotuksista jonkinlaisena automaationa ja "lakisääteisenä indeksikorotuksena". Tai korotusten käsitetään ylipäätään putoavan taivaalta kukkaroon kuin itsestään. Näin ei kuitenkaan ole, vaan korotusten takana ja niiden saamisen takuuna varsin usein on työehtosopimus.”

Työehtosopimus helpottaa työntekijän asemaa

Työehtosopimus eli TES on työntekijäjärjestön ja työnantajajärjestön tai työnantajan välinen sopimus työehdoista. Sopimukset ovat usein toimiala- ja henkilöstöryhmäkohtaisia.

Työehtosopimuksessa sovitaan useista työehdoista palkansaajien kannalta lakia paremmin. Monet hyvät edut, kuten lomarahat, palkan yleiskorotus ja palkalliset perhevapaat, tulevat työehtosopimuksista, eivät laista.

Jos alalla ei ole työehtosopimusta, on normaalisti työehtosopimuksissa olevat asiat neuvoteltava itse työsopimukseensa.

Jotkut kokevat, etteivät tarvitse tessiä mihinkään, vaan pystyvät itse neuvottelemaan omista työehdoistaan ja kilpailuttamaan oman osaamisensa. Moni ei kuitenkaan välttämättä tule ajatelleeksi esimerkiksi lomarahaa tai perhevapaa-ajan palkkaa, kun neuvottelee omasta työsopimuksesta. Palkankorotusneuvotteluissa voi keskittyä omiin ansioihin ja saavutuksiin työelämässä, jos inflaation vaikutus on jo ”valmiiksi” huomioituna yleiskorotuksilla. Työnantaja tuskin pitää relevanttina perusteena henkilökohtaiselle palkankorotukselle sitä, että ”ruoka maksaa nykyään enemmän”.   

Kaikilla aloilla ei välttämättä ole työehtosopimusta. Se mitä työehtosopimusta omalla työpaikalla sovelletaan, tai onko sellaista edes olemassa, kannattaakin tarvittaessa kysyä omalta työnantajalta. Myös oman liiton puoleen voi kääntyä.

Työehtosopimus helpottaa työntekijän asemaa työehdoista neuvotellessa. Kun osa asioista on jo sovittu tessissä, kaikkea ei tarvitse sopia itse työsopimuksessa.
 

Lue myös:

Työelämän tietopankki: Yleiskorotukset
Työelämän tietopankki: Työsuhteen ehdot
Mitä hyötyä työehtosopimuksesta on työnantajalle?
Luottamushenkilön rooli tuo työhön syvällisyyttä

 

  • 43
  • 51
  • 52
  • 53
  • 54
  • 55
  • 56
  • 13

  • Lue lisää aiheesta

    Loading...