Uutishuone

Tätä ilmiötä työpaikoilla voi olla vaikea tunnistaa – näin saat apua

05.06.2024 | Työelämä, Työelämä

Artikkelikuva

Napsahtaako taas huonompi nakki? Epäasiallinen kohtelu on yhä hienovaraisempaa.

Pitkä työura, kova ammattitaito ja hyvä käsitys työelämästä eivät sulje pois sitä, ettei joskus tarvitsisi työoikeudellista apua. Ylemmille toimihenkilöille sitä antaa Asiantuntijat ja Esihenkilöt ASIA ry:n työmarkkinajuristi Janina Hirvelä. Hirvelä auttaa jäseniä muun muassa tilanteissa, joissa heitä on kohdeltu epäasiallisesti.

Toisinaan taustalla voi olla syrjiviä tekijöitä, kuten ikä, sukupuoli, etninen alkuperä tai terveydentila. Joskus taas kyseessä on johtaja, joka on valinnut silmätikun tai joka antaa henkilökemioiden vaikuttaa työntekoon.

Epäasiallinen kohtelu saattaa jatkua vuosia, ennen kuin työntekijä uskaltaa toimia.

“Se on todella harmi. Ulkopuolista apua kannattaa lähteä hakemaan ajoissa.”

Hienovaraista epäasiallisuutta

Työturvallisuuslaki velvoittaa työnantajan puuttumaan ja selvittämään tietoonsa tulleen terveydelle haittaa tai vaaraa aiheuttavan häirinnän ja epäasiallisen kohtelun työssä.

Epäasiallinen kohtelu ei useinkaan ole enää yhtä räikeää kuin se oli vielä 1990-luvulla. Se ei kuitenkaan ole kadonnut minnekään, vaan löytänyt uusia hienovaraisia muotoja.
 

Onko mitään vääryyttä edes tapahtunut?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


”Syrjintä ja häirintä voivat pitkittyessään aiheuttaa terveydellisiä ongelmia”, sanoo työmarkkinajuristi Janina Hirvelä.

“Annetaan jatkuvasti hieman huonompia työtehtäviä, jätetään kertomatta työn kannalta oleellisia asioita, vahditaan työn tekemistä tai piikitellään toistuvasti”, Hirvelä listaa.

“Epäasiallisesta kohtelusta kärsivä saattaa olla epävarma siitä, kuinka tällainen pitäisi tulkita. Onko mitään vääryyttä edes tapahtunut? Usein pelätään myös oman urakehityksen hidastumista tai leimautumista hankalaksi ihmiseksi.”

Uskoa omaan asiaan

Hirvelä kannustaa purkamaan solmua hyvissä ajoin. Ensisijaisesti hän suosittelee olemaan yhteydessä työnantajaan. Aina työntekijällä ei kuitenkaan ole siihen voimavaroja.

“Keskustelu työmarkkinajuristin kanssa voi antaa rohkeutta ja uskoa omaan asiaan. Sen jälkeen moni onnistuu selvittämään tilannetta työpaikalla omatoimisesti.”

Tarvittaessa edunvalvontajärjestö auttaa jäsentään työpaikalla.

Kun epäasiallinen kohtelu saadaan päättymään tavalla tai toisella, helpotus on valtava.

“Ohjeistamme parantamaan työpaikan käytänteitä ja neuvottelemme jäsenemme puolesta. Voimme myös riitauttaa tapauksen ja hakea siihen päätöstä oikeuden kautta.”

Varsinkin riitaisissa oikeustapauksissa ASIAn jäsenyys osoittaa rahallisen arvonsa.

“Tärkeintä on kuitenkin työntekijän henkinen hyvinvointi. Syrjintä ja häirintä voivat pitkittyessään aiheuttaa terveydellisiä ongelmia. Kun epäasiallinen kohtelu saadaan päättymään tavalla tai toisella, helpotus on valtava.”
 

Janina Hirvelä

Hirvelä pitää siitä, että työssään hän saa olla tekemisissä ihmisten kanssa. Hän ei halua kadota lakitekstin syövereihin

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

  • Oikeustieteiden maisteri, valmistunut vuonna 2020
  • Päätyi työoikeuden pariin osittain sattumalta, kun hän pääsi kesätöihin työttömyyskassaan
  • Janina Hirvelä: ”Työssäni parasta on kokemus siitä, että olen avuksi vaikeissa tilanteissa.”


Teksti: Sanoma. Kuvat: Sanoma / Jenna Lehtonen. ASIAn natiiviartikkeli on julkaistu Me Naiset -lehden mainososiossa 5.6.2024. Linkki digiversioon:https://www.is.fi/menaiset/mainos/art-2000010442199.html