Uutishuone

Etätyölle pelisäännöt ja koulutukseen lisää rahaa – EU valmistautuu uuteen viisivuotiskauteen

04.10.2024 | Työelämä

Artikkelikuva

Euroopan parlamentin vaalit pidettiin kesäkuussa ja 15 suomalaismeppiä on aloittamassa työnsä. Läpimenneet Suomi-mepit ovat vahvoja osaajia ja heitä on edelliseen kauteen nähden laajasti monissa parlamentin valiokunnissa. Viime kaudella yhtään suomalaismeppiä ei ollut esimerkiksi EP:n työelämä-, koulutus- ja sisämarkkinavaliokunnissa. Nyt jopa monta.

Lisäksi parhaillaan on meneillään uuden komission muodostaminen ja komissaariehdokkaita ”grillataan” europarlamentissa syyskauden aikana. Vasta tämän jälkeen heidät voidaan lopullisesti hyväksyä ja komissio voi aloittaa työnsä vuodenvaihteen tienoilla.

Kohti loppuvuotta julkaistaan myös komission lopullinen toimintaohjelma eli eräänlainen EU:n hallitusohjelma. Komission puheenjohtajan tehtävää jatkamaan valittu Ursula von der Leyen avasi heinäkuussa, mitä toimintaohjelmaan olisi tulossa. Pääpainopisteinä on turvallisuus mukaan lukien sota Ukrainassa sekä vauraus ja kilpailukyky.

Työelämän asioista tulee myöhemmin erillinen toimintaohjelma, jonka myötä selviää, mitä kaikkia uusia aloitteita tulee. Valmisteluissa on kuitenkin jo esimerkiksi etätyön pelisäännöt sekä työntekijän oikeus irtaantua työnantajayhteyksistä vapaa ajallaan. Esimerkiksi oikeus olla lukematta sähköpostia lomillaan tai vapaapäivinä.

Tämä hanke annetaan EU-tason työmarkkinajärjestöille viimeistään talven aikana. Vielä emme tiedä lopputulosta, mutta päävaihtoehtoja on kolme: suositus, järjestöjen sopimus tai sitten laki direktiivin muodossa. Myös työntekijöiden tiedottamista ja kuulemisesta rajojen yli aiotaan vahvistaa.

Puhtaan vihreä siirtymä jatkuu, mutta siitä tulee asteen talouspainotteisempi ja keskitytään jo tehtyjen päätöksien toimeenpanoon. Suomelle siirtymä avaisi uusia työpaikkoja ja parantaisi budjettiamme, jos riittävän suuri osa esimerkiksi sähköistämis- ja vetyhankkeista menee maaliin. Oxford Economics laati tästä laskelmat Akava Worksia varten.

Komissio antaa esityksen EU:n monivuotisesta budjetista ensi vuonna. Edellä mainitusta komission puheenjohtajan heinäkuisesta ilmoituksesta kävi ilmi tahtotila lisätä osaamisvaroja. Esimerkiksi koulutusohjelma Erasmukseen ja vastaavaan tutkimusohjelmaan. Tarkoitus on muun muassa vahvistaa korkeakoulujen rajat ylittävää yhteistyötä, johon Suomen oppilaitokset ovat jo innokkaasti osallistuneet.

Pikanttina lisänä tulevasta toimintaohjelmasta voi mainita nuorten mielenterveyden, josta tehdään selvitys toimenpide-ehdotuksineen. Asia painaa käytännössä kaikissa läntisen Euroopan maissa ja yhteisiä ratkaisukeinoja etsitään.

Jokerina pohjalla EU:n tulevan viisivuotiskauden valmisteluissa on USA:n presidentinvaalit. Jos Kamala Harris voittaa, povataan nykyisen yhteistyön Atlantin yli jatkuvan. Mutta kulissien takana tehdään isoa valmistelutyötä sitä varten, että jos Donald Trump korjaisi sadon USA:n presidentinvaaleissa. Silloin EU-vene keikkuisi enemmänkin ja esimerkiksi kauppasota alkaisi pika-aikataululla.


Teksti: Akavan kansainvälisten asioiden päällikkö Markus Penttinen. Kuva: Akava / Liisa Takala

Kirjoitus on julkaistu ASIA-lehdess 3/2024.