Uutishuone

Piilotyöpaikka ei aina ole edes työnantajan itsensä tiedossa

20.02.2025 | Työelämä, Työelämä

Artikkelikuva

Joskus työpaikka on niin piilossa, että työnantaja ei vielä itsekään tiedä sen olemassaolosta. Avoimessa haussa olevien työpaikkojen suuret hakijamäärät osoittavat, että katse kannattaa kääntää myös piilotyöpaikkoihin. Suomessa merkittävä osa työnhakijoista työllistyykin juuri piilotyöpaikkaan. 

Kun avoimessa haussa olevaa paikkaa hakee satakunta pätevää hakijaa, voi touhu tuntua lottokupongin täyttämiseltä. Entä jos työnhakunsa kohdistaisi piilotyöpaikkoihin?  

Seniorikonsultti, psykologi ja tietokirjailija Päivi Montgomery rekrytointipalveluja tarjoavasta MPS:stä kannustaa etsimään piilotyöpaikkoja. Liikkeelle voi lähteä pohtimalla tarkkaan, mitkä ovat omat taidot, ketä ne voisivat hyödyttää ja mihin suuntaan haluaisi työurallaan edetä. 

Avoimessa haussa olevan työpaikan kohdalla joku muu on keksinyt puolestasi, missä olisit töissä ja mitä tekisit. Piilotyöpaikkaa etsiessäsi mietit itse, mikä taho voisi olla seuraava työnantajasi ja millainen työroolisi olisi ihanteellisimmillaan. 

"Piilotyöpaikan löytämiseen kannattaa satsata siksikin, että taloustilanteen takia avoimessa haussa olevia paikkoja on vähemmän. Potentiaalisten työnantajien kontaktointia on turha arkailla. Yleensä he ovat mielissään, kun joku kysyy työmahdollisuuksista”, Montgomery sanoo. 

Vakuuta osaamisellesi olevan tarvetta

Piilotyöpaikka voi olla myös työtehtävä tai -rooli, jota organisaatio ei ole vielä itse huomannut tarvitsevansa. Tällöin työnhakija, joka tunnistaa organisaatiossa tarpeen osaamiselleen, on vahvoilla. Hän perustelee, miksi organisaatio tarvitsisi juuri hänen osaamistaan ja mitä hyötyä hän voisi työnantajalle tuoda – vaikkapa lisäkasvua, prosessien kehittämistä ja sitä myöten säästyviä resursseja.

Tähän tapaan toimi työelämän kehittäjä, työelämävalmentaja Rosa Auffermann. Muutama vuosi sitten hän tutki työelämävalmennuksia tarjoavia yrityksiä ja vaikuttui erityisesti yhden perustamistarinasta. Auffermann soitti yrityksen toimitusjohtajalle Riikka Pajuselle. Pajunen vastasi puheluun kesken lounaan ja totesi, että hänellä ei ole tarjota töitä. Auffermann perusteli, miksi valmennusyritys oli tehnyt häneen vaikutuksen ja miksi hän sopisi hyvin tiimiin. "Puhelun päätteeksi Riikka sitten sanoikin, että sovitaan lounastapaaminen. Sen päätteeksi tulimme siihen tulokseen, että ei ole muuta vaihtoehtoa kuin kehittää minulle työ yrityksessä”, Auffermann kertoo.

Auffermannin mukaan lopputulos oli tämä, koska arvot ja henkilökemiat kohtasivat. "Jaoimme samanlaisen vision työelämän kehittämisestä." 

Hän sanoo, että piilotyöpaikkaa hakiessa potentiaaliselle työnantajalle kannattaa perustella tarkkaan, miksi sopisi töihin juuri heille. On tärkeää tunnistaa ja olla ylpeä omasta osaamisestaan. "Ehkä meillä Suomessa voisi olla enemmän rohkeutta avata suunsa ja ottaa yhteyttä kiinnostaviin työnantajiin ja tekijöihin. Ehdottaa voi vaikka lyhyttä etätapaamista ja kysellä toisen kiinnostavasta työstä."

Entiset ja nykyiset kollegat voivat olla ratkaiseva lenkki piilotyöpaikan saamisessa 

Piilotyöpaikat ovat yritysten resurssitarpeita, joista ei ole vielä ilmoitettu julkisesti. Yllättävä tarve uudelle tekijälle voi syntyä, kun organisaation sisällä tapahtuu työntekijöiden liikahduksia. Ehkä esihenkilötehtävissä oleva haluaa takaisin asiantuntijarooliin, ehkä joku jää pitkälle sairauslomalle, joku vaihtaa työpaikkaa, työsopimus puretaan koeajalla tai yritys kasvaa vinhaa vauhtia.

Aina työpaikkaa ei panna avoimeen hakuun, koska rekrytointiprosessi on työläs ja vie aikaa, työtä halutaan tarjota ensiksi talossa jo oleville tai työntekijä valikoidaan avointen hakemusten joukosta. Joskus voi yksinkertaisesti olla niin kiire, että ei edes pysähdytä miettimään, olisiko syytä käynnistää avoin haku. 

Joskus tekijä tuodaan kuin tarjottimella ennen kuin avointa hakua on ehditty edes käynnistää. Näin kävi pankkialalla työskentelevälle luottoriskiasiantuntija Sara Kaupille. Hänen entinen kollegansa vinkkasi Kaupin osaamisesta nykyiselle työnantajalleen ja suositteli Kauppia, vaikka juuri silloin tiedossa ei ollut avoimia tehtäviä. Kauppi kävi neuvotteluja työnkuvasta ja palkasta, ja kun toiveet osuivat yksiin, hän sai työn, joka olisi muutoin tullut avoimeen hakuun vasta muutaman kuukauden kuluttua. 

Kaupin esimerkki osoittaa, miten kollegat ja esihenkilöt – entiset ja nykyiset – saattavat olla raottamassa ovia piilotyöpaikkaan. 

"Kannattaa pitää hyvät välit kollegoihin. Suositus oli iso luottamuksenosoitus. Teimme aikoinaan paljon töitä yhdessä", Kauppi sanoo. 

Työtä pitää etsiä entistä verkostoituneemmin 

Päivi Montgomery vinkkaa lähestymään työnhakua ketjujen luomisena tai verkottuneena toimintana. 

"Vaikkapa lapsen vieminen voimistelutunnille ja rupattelu muiden vanhempien kanssa on verkostoitumista. Tai se, että kysyy LinkedInissä entisiltä opiskelukavereilta, mitä heille kuuluu. Ei osaamistaan tarvitse tyrkyttää, vaan olla utelias. Kysyä, mitä kenelläkin on meneillään ja missä ehkä tarvittaisiin apua."

"Työnhaussa ei ei aina ole ei, vaan ennemminkin ehkä. Kannattaa olla aktiivinen ja olla vaikka kuukauden parin välein yhteydessä kiinnostavaan organisaatioon ja tiedustella, onko uusia työtilaisuuksia tarjolla. Tietysti on myös osattava lukea tilannetta", seniorikonsultti ja psykologi Päivi Montgomery sanoo.

Erittäin tärkeää on kertoa verkostolleen, että etsii töitä. Näin saattaa saada vinkkiä sisäisessä haussa olevista työpaikoista. "Jos et voi hakea työtä avoimesti, säädä LinkedIn-asetuksesi niin, että rekrytoijat näkevät sinun etsivän töitä. Rekrytoijalle voi myös olla innostavaa, että hakija on juuri nyt työtön. Rekrytoijan ei silloin tarvitse myydä tarjolla olevaa työtä niin voimakkaasti." 

LinkedIn on luonteva kanava lähestyä kiinnostavia työnantajia. Joskus sitä kautta tavoittaa sähköpostia paremmin juuri ne oikeat ihmiset kuten tiiminvetäjät tai HR-väen.

Jos työnhaussaan etenee haastatteluun asti, mutta paikka jää lopulta saamatta, ei kannata ajatella, että tämä oli nyt tässä. "Sen sijaan voi pitää jalkaa oven välissä ja kysyä, onko organisaatiossa avautumassa muita paikkoja. Tiedän tapauksia, joissa hakijalle onkin sitten soviteltu jotakin toista työtehtävää."

Piilotyöpaikat ovat isolle joukolle suomalaisia tapa työllistyä

Sitran vuoden 2017 tutkimuksen mukaan vain joka neljäs on työllistynyt vastaamalla avoimeen työpaikkailmoitukseen. Suurin osa työllistyy niin kutsuttuun piilotyöpaikkaan – usein saman organisaation sisällä työtehtävää vaihtaen.  

Montgomery kertoo, että heidän valmentamistaan työnhakijoista vähintään neljäsosa – joinakin vuosina jopa puolet – työllistyy piilotyöpaikkoihin. Noin neljäsosa työllistyy vastaamalla työpaikkailmoitukseen. Loput saavat uuden työnsä joko suorahaussa tai ryhtyvät yrittäjiksi tai opiskelijoiksi. 

"Piilotyöpaikkaa etsiessä pitää jaksaa tehdä pohjatyötä ja selvittää, missä omalle osaamiselle voisi olla tarvetta. Kannattaa kertoa rohkeasti olevansa työnhaussa. Yleensä ihmiset haluavat auttaa, jos vain voivat." 

Teksti ja kuvat: Iida Ylinen

Artikkeli on julkaistu ASIA-jäsenlehdessä 1/2025
 

Miten löytää piilotyöpaikka?

  1. Seuraa uutisointia. Onko markkinoille tullut uusi toimija, onko jossain tehty yrityskaupat, laajeneeko yritys, solmiko joku yritys sopimuksen suuresta tilauksesta? Entä mitä tapahtuu kasvuyritysten parissa? Onko heillä tarpeita tekijöille, mutta ei aikaa rekrytoida? Ehkä heillä ei ole vielä edes HR-tiimiä? Talousmedia kuten Kauppalehti julkaisee listauksia lupaavimmista kasvuyrityksistä ja toimialakohtaisista menestyjistä. 
     
  2. Tunnista työmarkkinoilla hyödyllinen erityisosaamisesi ja kehitä sitä pitkäjänteisesti. 
     
  3. Etsi itsellesi mentori. Hyödynnä verkostoasi, kysy vinkkejä ja tiedustele mentorointimahdollisuuksia suoraan esimerkiksi LinkedInissä. Nykyisen työnantajasi palveluksessa voi myös hyvin olla sinulle sopiva mentori. Suomen Mentorit ry tarjoaa mentoreita nuorille ammattilaisille ja vastavalmistuneille. Mothers in Business -verkostolla on myös vuosittainen mentorointiohjelma. 
     
  4. Avoimessa hakemuksessa on tärkeää perustella motivaatiotaan. Hakemuksessa on hyvä kertoa kohdennetusti osaamisestaan ja siitä, miten se voisi hyödyttää työnantajaa. Kuvaile, miksi haet ja minkälaisiin tehtäviin. Hakemuksen lukeva ei välttämättä viitsi pohtia tätä puolestasi. 
     
  5. Organisaatioiden alumnitoiminta voi avata polun kohti piilotyöpaikkaa, jos paikalla olevilla on tietoa tekijätarpeista. Oman alan seminaarit ja koulutukset ovat nekin hyviä areenoja piilotyöpaikkaa etsivälle. Ryhdy rohkeasti juttusille ja ole utelias. 
     
  6. Tekoälyä voi käyttää apuna kirkastamaan, millaista työtä seuraavaksi haluaisi tehdä. Tekoälylle voi kuvailla ammatillista taustaansa, osaamistaan ja ajatuksiaan mahdollisista uusista tehtävistä. Siltä voi myös kysyä, missä työntekijätarpeita mahdollisesti olisi. 


Lue myös

ASIAn jäsenet pitävät kolme etätyöpäivää sopivana
Tavoitteena mielekäs tulevaisuus