10.10.2024 | Työelämä, Työelämä
Työpaikan työolojen tai -ehtojen kehittäminen on tärkein motivaattori luottamustehtäviin ryhtymiselle, selviää Ylemmät Toimihenkilöt YTN:n henkilöstöedustajille tekemästä kyselystä. Kolmannes vastaajista oli maininnut tämän syyksi, miksi päätyi luottamustehtävään. Seuraavaksi yleisimpinä syinä mainittiin, että tarvittiin edustaja paikallista sopimista varten tai työpaikalla oli epäkohta, joka haluttiin ratkaista. Kummankin näistä syistä oli maininnut kahdeksan prosenttia vastaajista.
Varsin moni henkilöstöedustaja oli päätynyt tehtävään aiemman henkilöedustajan houkuttelemana (37 %) tai työkavereiden pyytämänä (37 %). Moni oli toiminut myös aiemmin henkilöstöedustajan varana (19 %).
Vastaajat olivat osallistuneet luottamustehtävässään varsin monenlaisiin tilanteisiin. Useimmin mainittiin edustettavien neuvominen työsuhteeseen liittyvässä asiassa (71 %), jatkuvaan vuoropuheluun osallistuminen yrityksessä (67 %), paikallisen sopimuksen neuvottelut TES-palkankorotuksista (57 %), muutosneuvottelut irtisanomisiin liittyen (56 %) ja edustettavan tukena olo henkilökohtaisessa työsuhteeseen liittyvässä asiassa (56 %).
Avoimista vastauksista selviää, että moni kyselyyn vastannut piti henkilöstöedustajan tehtävää mielekkäänä ja suosittelisi sitä muillekin. Tehtävä tarjosi monien mielestä näköalapaikan oman yrityksen asioihin ja laajemminkin työelämään. Lisäksi siinä pääsee vaikuttamaan yhteisiin asioihin.
Lue koko selvitys YTN:n verkkosivuilta.
Luottamushenkilön rooli tuo työhän syvällisyyttä
Henkilöstön edustaja eli HED