Uutishuone

Työehtosopimus eli tessi on työntekijöiden ja työnantajien välinen sopimus

01.11.2021 | Työsuhdeasiat

Artikkelikuva

Työehtosopimus takaa työntekijälle lakia paremmat ehdot

Mitä tarkoittaa työlainsäädäntö?

Työlainsäädännöllä määrätään työsuhteissa noudatettavista vähimmäisehdoista sellaisilla aloilla, joilla ei sovelleta mitään työehto-sopimusta. Useista työntekijän asemaan vaikuttavista ehdoista on sovittu lakia paremmin työehto-sopimuksilla Työehtosopimuksissa on myös sovittu monista sellaisista asioista, joista laissa ei sanota yhtään mitään. Aloilla, joilla sovelletaan työehtosopimusta, työsuhteen vähimmäisehdot määräytyvät siis sekä työehtosopimuksen että lakien mukaan.

Yleisitova työehtosopimus

Työehtosopimuksen yleissitovuus tarkoittaa sitä, että työnantajaliittoon kuulumattomatkin työnantajat ovat velvollisia noudattamaan alan työehtosopimuksen määräyksiä työsuhteen vähimmäisehtoina. Jotta työehtosopimus olisi yleissitova, sen on oltava valtakunnallinen ja alallaan riittävän edustava. Jos merkittävä osa alan työnantajayrityksistä ei kuulu sopimuksen solmineeseen työnantajaliittoon, työehtosopimus sitoo ainoastaan sopimuksen solmineen työnantajaliiton jäsenyrityksiä (normaalisitovuus).

Mitä hyötyä työehtosopimuksesta on?

Työehtosopimuksissa sovitaan tyypillisesti alan palkkatasosta, työajoista ja muista työehdoista. Lainsäädännössä ei säädetä mitään esimerkiksi minimipalkasta, palkankorotuksista, lomarahasta, palkallisista arkipyhistä (itsenäisyyspäivä on poikkeus) tai palkallisista perhevapaista. Jos työnantajaa sitovaa työehtosopimusta ei ole, työntekijän pitäisi itse neuvotella näistä ja monista muista ehdoista.

Esimerkkejä eräistä työehdoista työehtosopimuksissa ja työlainsäädännössä

Julkaistu YTY-lehden numerossa 03/2021

Lisää aiheesta: Työehtosopimuksen hyödyt työnantajalle, suomalainen sopimisen kulttuuri.